Sabtu, 14 Mei 2011

kanser 'HARTA' wanita. | kanser serviks |

pangkal rahim


kanser serviks ni adalah perubahan tisu pada pangkal rahim korang. ada 2 jenis pertumbuhan. malignan o benign. kalau malingnan boleh bawak kanser. benign mugkin boleh di ubat, kalau korang cepat dapat rawatan.

aku rasa takyah la aku nak elobrate panjang2 benda nih. komfem semua wanita kat luar sana tau kanser apa ni. sejujurnya sebelum aku jadi pelatih JURUTEKNOLOGI MAKMAL PERUBATAN ni, aku xheran pun dengan kanser ni. xpeduli pun sapa sakit, sapa sensara. macam mana pesakit2 ni dapat benda ni sebab aku rasa aku jaga 'barang' aku baik sangat2.

............

tapi, tahukah anda2 di luar sana, kalau korang rasa orang selamat dari kanser2 ni sebab korang jaga barang korang. korang silap!! .. banyak punca2 kanser ni. tak kirala kanser servik o kanser payudara. sapa2 tak tau servik tu apa,, servik tu servikal korang. korang punya 'ehem2'. ermmm. bahasa sopan, korang punya salur peranakan. TAPI5!!!!!! tak semestinya korang belum beranak korang selamat.

............

kanser serviks ni disebabkan oleh HUMAN PAPILOMA VIRUS. mostly la virus ni boleh merebak disebabkan oleh hubungan intim sbelum kawen. @ seks bebas. tula, jangan buat seks sebelum kawen, tuhan turun bala baru ko tau.

70% orang kena jangkitan ini adalah daripada seks bebas.


PENYEBAB

• Mempunyai pasangan berbilang
• Aktiviti Seks bermula sebelum usia 18
• Mengalami jangkitan kuman seperti syphilis, gonorhoea, chalmydia atau HIV
• Kurang daya tahan imun
• Merokok


pendek katala, orang yang 'obses' dengan seks boleh dapat sakit ni, lelaki puncanya tapi wanita yang menderita. tapi, bagi lelaki jangan fikir korang selamat kalau mengamalkan seks bebas. menurut kajian pakar, lelaki yang mengamalkan seks bebas, pasangan nya dapat HPV, korang boleh dapat ketuat pada kemaluan korang. ouch! 

...........

tapi, kat sini aku tak cakap juz pasal kanser, terutamanya kanser serviks. semenjak aku jadi student JTMP ni, barula aku sedar. banyak lagi benda  lain yang boleh ada kat tempat tu.
korang caya x kalau aku gtau fungus, spora, candida albican, bacteria, basilla basillus..actiomyces pa suma tuh. semua jenis jangkitan boleh ada di situ. ouch!

sebabnya...........................
-penggunaan IUCD (alat menghalang pregnant)
-hygiene korang ( mls elobrate panjang2 )
*jagala korang punya betul2 keyyy..
-jangan pemalas tukar pad! 

.............

simptom2 yang boleh ada kalau2, kot2 korang kena jangkitan. cepat jumpa doktor, takyah malu. kalau belum nikah......................... jangan malu! tym 'sedap' tak malu pun. jadi jangan malu jumpa doktor. nanti JTMP yang akan scan smear korang. adala kerja kitaorg. wink2..^^

-lelehan dari vagina
-bau busuk yang amat.
-rasa gatal sangat2
-keradangan
-sakit pinggang o abdomen *depends*

cara mencegah senang je, bagi yang belum kawen. jangan buat seks. hahhaha.
 yang aku heran sangat sekarang ni orang dok sebok nak cek2 breast. takut kena breast kanser. tapi, yang satu lagi ni lupa. yang dah kawen tu, aku betul2 nasihat korang. buat la smear pap. apa smear pap??... korekan pada vagina. huahahahha. takdela. tu lebih kurang mcm pantauan pada trek peranakan korang la. yang dah nikah tau. yang belum nanti2la korang tau yerr...

.............



aku saja letak gambar ni. n mayby ada gamba yang mungkin menimbulkan 'sensitiviti' sesetengah pihak. saya mohan maaf. niat saya hanyala untuk peringatan kat orang2 luar sana tentang bahaya kanser ni. takleh beranak tau. t takde baby. huhuhuh.. pictures kredit to GOOGLE IMAGES. ^^


tau pa benda ni?? nila alat peranakan korang. rahim. vagina.

korang nak servikd korang jadi bgini??

sorry kalu over, just maginela nak ke benda ni jadi kat korang. jadi. ambil pengajaran.


macam katak dah ku tengok.

takyahla buat 'benda' tu dulu yerrrr.. kang kena buang, tak dapt nak merasa lagi.





orang cakap pad ni dapat cegah kanser. cube la. ^^


aku taknak cakap panjang lebar.nanti mencarut, korang xpaham.
 just KLIK SINI KALAU NAK TAHU LEBIH LANJUT & kredit untuk sidia. nak tau lebih banyak jenis kanser. KLIK SINI

* masih terngiang2 lagi paper SITOLOGI PERUBATAN. TULA PASAL BUAT ENTRY NIH.. NGEHNGEHNGEHNGEH.... miss yati harus bangga dengan aku sebab aku mengaplikasikan benda nih kat sini.mudahan sito aku xfailed.AMINN~

3 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...dah boleh jadi pakarsakit puan dah ko eith...

eith berkata...

iya?? haha.. ni msty geng mlt ku. tq2~ aminn.. ^^

ekaliyaNa berkata...

ngeri lak tengok..sok2 saya lak wat keje2 nih..aishh.. =.="